Horrocks Fold, Bolton

Appletons were appointed as part of a design team to prepare a package of work to construct an orangery, additional accommodation, office and garage within the curtilage of an historic farm house building on the edge of the West Lancashire Pennine Moors near Belmont. Our main role was to undertake and manage a full design and build of the existing large domestic garden (2,750m2) to compliment the age and setting of the building which is also within a Conservation Area. The generously sized garden is home to a family whose aspiration was to transform their tired, waterlogged garden into a more modern and practical garden that they could enjoy all year round. The client brief was to create a garden which was in keeping with the local character, with the space to cater for entertaining guests alongside secluded quiet areas for private reflection. The garden also needed to provide areas for young children to play and explore the various routes through the different spaces. Technical difficulties included the steeply sloping nature of the garden across the whole site together with drainage management and heavy clay soils.

A comprehensive design process was undertaken including site surveys along with producing sketch designs, detailed final design layouts, construction detailing and planting plans. As part of our service, we also provided the client contractor liaison, supplier co-ordination and attendance at design team progress meetings where regular landscape update reports were presented. An accompanied visit to wholesale tree nursery to select mature tree stock was also included.

Many garden features were introduced including pergolas, entertaining space, terraced patio areas, water features, stone walls, fire places, stone archway, sports pitch, mature fruit trees, planting areas and low retaining structures.

The planting has been designed to accompany the unique garden spaces that have been created, including a traditional cottage garden along with a more contemporary space featuring a large circular lawn surrounded by large fruit trees.

The final garden was completed in July 2015 within the budget and timeframe.

Landscape Institute
Construction Online
IEMA
Nepro